Arap zamkının sedef hastalığı tedavisine yardımcı olduğu iddialarının gündeme gelmesi ile beraber ürünün denemek isteyenler araştırmalara başladı. Peki, tam olarak Arap zamkı (Zamk'ı Arabi) tedavisi nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır?
DHA’nın haberine göre Adana’da 12 yaşında yakalandığı sedef hastalığını senelerdir çeken 27 yaşındaki Murat Kılıç arap zamkı tedavisinin kendine iyi geldiğini belirtti. Tedavi aşamasında pek çok ilaç ve merhem kullandığını dile getiren Kılıç, "Bu hastalık bağırsağımdan geliyormuş, bana uygulanmakta olan akasya gamı (Arap zamkı) tedavimde bağırsağımdaki zararlı parazitler gitti. Şu anda rahatlıkla oturabiliyorum, günlük işlerimi yapabiliyorum. Kesinlikle kaşınmıyorum.” diye konuştu.
Hastalığı sebebiyle vücudu pullanmıştı, sağlığına kavuştu.
Arap Zamkı (Zamk'ı Arabi) Nedir?
Doğal bir polisakkarit olan Arap zamkı, Afrika’da yetişen 'Acacia senegal ve acacia seyal isimleri verilen Akasya ağaçlarının kabuklarının kesilmesi ile elde edilmektedir. Yetiştiği ağaca 'hashab' adı da verilmektedir.
Akasya ağaçları, çok az miktarda protein içerir ve genel yapısının büyük çoğunluğunu karbonhidratlar oluşturur. Yüksek oranda suda çözünebilmesi ona üstün bir özellik kazandırmıştır.
İçerisindeki lifli yapısı ise kısmen kalın bağırsakta parçalanabilir. İçerisinde, arabik asidin, kalsiyum, magnezyum ve potasyum bulundurur.
Arap Zamkı (Zamk'ı Arabi) Nasıl Kullanılır?
Zamk suda çözdürülebilir ve kaynatılarak içilebilir. Bunun beraberinde toz haline getirilerek macunlara karıştırılabilir. Günde 1 tatlı kaşığından fazla kullanılması öneri edilmiyor.