İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Bitter fennel / Bitterfenchel, Wilder Fenchel / Fenouil commun
Botanik özellikler: 2 m yüksekliğinde, çok yıllık, otsu bir tür. Gövde kalın ve içi boş, çıplak, Yapraklar ipliksi parçalı, tabandakiler 30 × 15 cm, 3-6 cm uzunluğundaki kınlarıyla gövdeyi sarmış, gövde yaprakları ise sapsız. Çiçek toplulukları 12-15 cm çapında, şemsiye şeklinde; çiçek durumların sapları 12-15 adet. Mayıs - eylül aylarında açan çiçekler 2-3 mm çapında, sarı. Meyve 4-4.5 × 2-3 mm, grimsi yeşil, ovoid, çıplak, tatlımsı.
Yayılış: Akdeniz ülkeleri, Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Almanya, Asya. Türkiye’de Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri. Yetiştirilir.
Doğal yetişme ortamı: 1200 m’ye kadar yükseklikte kurak yamaçlar, ekili alanların yakını, deniz kıyısına yakın kurumuş sulak alanlar Yetiştirme koşulları: Sıcak, bol güneşli yerleri, süzek, gübrece zengin (özellikle potasyum ve fosforlu) ve bazik toprakları tercih eder. Dayanıklıdır ve ortama kolay uyum sağlar ancak çok soğuktan, bol yağış alan tropik bölgelerden, kuvvetli rüzgardan hoşlanmaz. Kışın aşırı nem ve dondan korunması gerekir. Kişniş (kokusunu değiştirebilir) ve dereotu (melezlenme olabilir) ile birlikte yetiştirilmemelidir. Kurak ve fakir topraklarda yetişenlerin tadı acıdır. İlkbahar veya sonbaharda ekilen meyvelerle (‘tohum’) üretilir. İlkbaharda ekilen meyveler 20°C’de 7-10; sonbaharda gece sıcaklığının 5°C’den aşağıya düşmediği günlerde ekilenler ise 14-20 günde çimlenir. Özellikle süzek topraklarda yetişenler ilkbaharda köklerinin ayrılmasıyla da çoğaltılabilir. Meyvelerin koparılması yapraklanmayı arttırır.
Hasat zamanı: İlkbahar (yaprak), sonbahar (meyve)
Arap Saçının Faydaları Nelerdir?
Arapsaçı şifalı bitkiler içinde yer alan ve halk arasında da malum çoğunlukla tüketilen bir bitki türüdür diyebiliriz. Arapsaçı nebat olarak yemeklerde hoş koku vererek tüketilen ve çayı demlenerek içilebilen özelliklere sahiptir. Arapsaçı tüketmenin bazı hastalıklara iyi geldiği bilinir. İşte arapsaçı ne iyi gelir sorusunun cevabı:
- Kansızlığı iyi gelir
- Ses kısıklığı problemine iyi gelir
- Stres ve depresyon tedavilerinde kullanılır
- Kas gevşetici olarak kullanılır
- Ödem atıcı özelliği vardır
- Ruhsal bozukluklar da tedavi amaçlı kullanılır
- İdrar söktürücü olarak bilinir.
- C vitamini bakımından zengindir.
- Cilt dokusunu yeniler, cildi canlandırır
- Vitamin ve mineral bakımından zengin olması hastalıklara karşı korur.
- Mide ağrısına iyi gelir
- Sindirimi kuvvetlendirir
- Soğuk algınlığı hastalıklarında tedavi yöntemidir
- Kan basıncısı düzenler
- Migren ve baş ağrısına iyi gelir
- Bebeklerde gaz sancısını azaltır
- Anne sütünü arttırır
- Gözlerde meydana gelen şişlikleri indirir
ARAPSAÇI TOHUMUNUN FAYDALARI
Arapsaçı tohumu eskiden günümüze kadar kullanılan birçok hastalıkların doğal tedavisi olan bir çözümdür diyebiliriz. Eğer sizde arapsaçı tohumunun faydalarını merak ediyorsanız işte o faydaları:
- Toksinleri vücuttan atar.
- Tansiyonu dengede tutar.
- Kan basıncını dengeler
- Göz sağlığına iyi gelir.
- Sivilce ve akneyi önler.
- Tokluk hissi vererek zayıflatır.
- Gastrit ve ülsere iyi gelir.
- Kramplı sancıları önler.
- İltihap kurutucu özelliğe sahiptir.
- Rahat uyku sağlar.
Kaynak: Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi (2015)