İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Lady’s mantle, dewcup / Frauenmantels / Alchémilla commune
Botanik özellikler: 50 cm yüksekliğinde, çok yıllık, otsu bir tür. Gövdenin tabanındaki yapraklar yuvarlak (bazen böbrek şeklinde), 7-11 loplu ve 3-8 cm çapında, uzun saplı, gövde yaprakları ise benzer şekilde ancak kısa saplı. Çiçekler 3-5 mm çapında, sarımsı - yeşil, taç yaprakları eksik, gevşek topluluklar halinde.
Yayılış: Avrupa.
Doğal yetişme ortamı: 500-3000 m yükseklikte bol güneşli veya kısmen gölgeli yerler, nemli topraklar
Yetiştirme koşulları: Gübreli, nemli ve bazik toprakları tercih eder. İlkbahar veya sonbaharda doğrudan açık alana ekilen tohumlar veya köklerin ayrılmasıyla çoğaltılır. Tohumlar açık alana ekildiklerinde, 6-8, seraya ekildiklerinde ise 4-6 haftada çimlenir. Aşırı yayılmasını önlemek için bitki meyve vermeden önce çiçeklerin kopartılması gerekir.
Kullanılan kısım: Kök, yaprak ayası
Hasat zamanı: İlkbahar (yaprak), sonbahar (kök)
Aslanağayı otunun faydaları nelerdir?
Aslanayağı bitkisini belki ilk defa duymuş olabilirsiniz. Çocuk sahibi olmak isteyenler fakat çeşitli nedenlerle sıkıntı yaşayanlar çözümü doğal ve bitkisel yöntemlerde arayabiliyorlar. İşte bu noktada karşımıza aslanayağı çayı çıkıyor. Halk arasında da testere dişli aslanayağı çayı hamile kalmanıza yardımcı oluyor. İşte aslanayağı çayının faydaları:
Hamile kalmaya yardımcı olur.
Rahimde akıntı ve sancıyı azaltır.
Menopoz dönemi belirtilerini azaltır.
Kalp sağlığı için faydalıdır.
Kas erimesine iyi gelir.
Demir eksikliği için kullanılır.
Ödem attırır.
Kaynak: Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi (2015)